Het burgerinitiatief dat de broers Wesley en Nick Mast en Wesley Hanemaaijer 2,5 jaar geleden namen is deze week afgerond. Op het terrein van Lyra staat sinds een paar dagen een fraai calisthenicspark, waar iedereen zijn of haar kunsten mag vertonen.

Door: Fred Vermeer 30-11-19, 15:00

Even voor wie het niet weet: calisthenics is een oefenvorm die bestaat uit een verscheidenheid aan bewegingen die grote spiergroepen trainen, zoals hardlopen, staan, grijpen en duwen. De oefeningen worden op toestellen uitgevoerd en die staan nu bij sportvereniging Lyra. Aan de Dreeslaan in Naaldwijk zijn andere initiatiefnemers bezig met een groter park, maar dat is nog niet zover.

De drie Westlanders kregen het via een burgerinitiatief voor elkaar, mede dankzij een Glazen Pluim ter waarde van 5000 euro. De Glazen Pluim is een initiatief van Fonds 1818 en deze krant. ,,Het is al met al een hele onderneming geweest”, blikt Wesley Mast terug. ,,Ruim tweeënhalf jaar geleden waren we bij Nature’s Pride in Maasdijk aan het trainen en kwamen we op het idee om ook in De Lier een calisthenicstoestel te realiseren.’’

In principe is het sportpark de hele dag toeganke­lijk om aan kracht­sport te doen. Het is onderhouds­vrij en hufter­proof zodat we er heel lang plezier van kunnen hebben

– Wesley Mast

Het drietal ging naar Lyra om te vragen of het toestel daar geplaatst zou mogen worden. ,,We hebben bij voorzitter Eric in ’t Veld een presentatie laten zien, maar hij was niet echt enthousiast omdat hij de meerwaarde van een calisthenics­park voor de vereniging niet helemaal zag. Maar de meeste mensen van de groep die de velden beheert zagen er wél wat in, aangezien heel Lyra met de toestellen aan krachttraining kan doen. Toen konden we tóch verder met onze plannen.”

Vervolgens hebben de initiatiefnemers zich met het plan bij de gemeente gemeld met de vraag of het haalbaar zou kunnen zijn. ,,Dat heeft veel tijd gekost’’, zegt Mast. ,,We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk kwamen we bij André Tieleman terecht en die heeft ons verder geholpen. We hebben ook hulp gekregen van Thijs van Holsteijn, de initiatiefnemer van het park in Naaldwijk. Via een wethouder wist hij het plan bij de politiek te brengen en dat hielp ook goed.”

Lantaarnpalen
De gemeente vond het een goed idee, maar wilde het niet volledig financieren. Mast: ,,We moesten zelf voor een belangrijk deel van het geld zorgen en we hebben toen Westlandse bedrijven bezocht. Naast het parkje, dat rond de 40.000 euro kost, moesten er ook lantaarnpalen komen voor de verlichting en wat bosschages zodat we uiteindelijk op een totaalbedrag van 52.000 euro uitkwamen.”

Bij een aantal bedrijven, waaronder Priva, Jack Groenewegen en Habbekrats wist het drietal geld los te weken en ze wonnen ook nog eens de Glazen Pluim. ,,Toen we het geld bij elkaar hadden, kon Streetworkout aan de slag om de toestellen te maken. In principe is het sportpark de hele dag toegankelijk om aan krachtsport te doen. Het is onderhoudsvrij en hufterproof zodat we er heel lang plezier van kunnen hebben. Omdat er de hele dag door mensen op het sportpark aanwezig zijn, zijn we er ook niet bang voor dat het een hangplek wordt voor jongeren.”

Terugkijkend op het verloop van het project zegt Wesley Mast: ,,Ik had niet gedacht dat er zo ontzettend veel tijd in de realisatie van onze droom zou gaan zitten. Ik verwachtte dat we het burgerinitiatief maar hoefden in te dienen en dat het binnen een half jaar zou zijn geregeld. Dat viel dus lelijk tegen, want we hebben onderweg best een paar tegenslagen gehad. Maar nu het er eenmaal is, zijn we apetrots. In het voorjaar wordt het officieel geopend en we zoeken nog een naam. Die willen we tijdens de opening bekendmaken.”

Bron: https://www.ad.nl/westland/nog-meer-spieren-trainen-bij-nieuw-calisthenicspark-lyra~a85318ca/

Wat vond je van dit artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Wees de eerste om te beoordelen!