De vraag naar bootcamp- en calisthenicsvoorzieningen staat welhaast symbool voor de participatiemaatschappij waar we in Nederland zo naar streven.

Het binnenkort in het Utrechtse Máximapark te openen calisthenics- en bootcampparkje is het zoveelste bewijs dat sporten in de openbare ruimte ‘hot’ is. Opvallend genoeg komen dit soort parkjes er vaak doordat buurtbewoners er het initiatief toe nemen.

Bootcamp kennen we al wat langer, maar calisthenics is vrij nieuw en werd in eerste instantie vooral geassocieerd met spierbundels die oefeningen deden die voor de gemiddelde sporter bepaald niet haalbaar waren. Dat verandert op dit moment in een rap tempo, calisthenics – waarbij oefeningen met het eigen lichaamsgewicht worden gedaan – wordt beschouwd als een van de snelst groeiende sporten in ons land. De vraag naar bootcamp- en calisthenicsvoorzieningen staat welhaast symbool voor de participatiemaatschappij waar we in Nederland zo naar streven.

BEWONERSINITIATIEVEN

“Wij zien inderdaad dat het vaak gaat om initiatieven van sportende burgers”, zegt Jelle Smeding, voorzitter van Calisthenics Nederland, de officiële bond in Nederland. “De groei van onze sport is ongekend. We weten dat er momenteel ongeveer 60 van zulke voorzieningen in Nederland zijn en we verwachten dat dat er de komende jaren nog veel meer gaan worden. Gemeenten staan er positief tegenover omdat zo’n parkje een sociale functie in de wijk heeft en het bewegen in de buitenlucht en een gezonde levensstijl stimuleert. Bootcamp en calisthenics zijn bovendien vooral aantrekkelijk voor jongeren en volwassenen, groepen waarvoor in het gemeentelijke beleid normaal gesproken toch wat minder aandacht is.”

Hoewel bewonersinitiatieven lang niet altijd leiden tot een positief resultaat, bijvoorbeeld omdat er niet voldoende budget kan worden gevonden, gebeurt dat toch ook steeds vaker wel. Zo ook nu in het Utrechtse Leidsche Rijn, waar een zestal in eerste instantie los van elkaar staande verzoeken van inwoners voor krachttraining in de buitenlucht aan elkaar werden gekoppeld door de gemeente.

LANGE ADEM

“Alles bij elkaar is het een traject geweest van tweeënhalf jaar”, vertelt Lyonel Tjong-Kim-Sang, een van de initiatiefnemers. “Er is vooral veel tijd gaan zitten in overleg en afstemming met de verschillende partijen. We wilden graag een plek in het Máximapark. De consequentie was toen echter dat we niet alleen te maken hadden met de gemeente, maar ook met de stichting die het park beheert, de architect van het park en omwonenden.” Verschillende locaties zijn de revue gepasseerd, voordat besloten werd dat de huidige locatie de meest geschikte was. “Mensen die zoiets voor elkaar willen krijgen, moeten zich realiseren dat je er een lange adem voor nodig hebt. De gemeente begeleidt natuurlijk wel enigszins, maar beoordeelt vooral je plan, financiering en locatie nadat je zelf het voorwerk hebt gedaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld zelf offertes opgevraagd, waarbij we gelet hebben op de mogelijkheden van gelijktijdig gebruik, onderhoudsvriendelijkheid en ‘hufterproofheid’. Bovendien hebben we een brief gemaakt voor de omwonenden en zijn we daarmee langs de deuren gegaan om uitleg te geven en bezwaren weg te nemen.”

VEEL GEBRUIK VERWACHT

De initiatiefnemers, die ook een Facebookpagina maakten met de naam Buiten Spelen Leidsche Rijn, hadden oorspronkelijk een ruim opgezet hindernisparcours voor ogen, maar door ruimtegebrek werd dat uiteindelijk een wat kleinschaliger calisthenics- en bootcamppark, iets waar Tjong-Kim-Sang uiteindelijk zeer gelukkig mee is en wat financieel ook haalbaar bleek te zijn. “De totale kosten liggen rond de 60.000 euro turn key. Hiervoor hebben we een aanvraag ingediend bij het initiatievenfonds van zowel Leidsche Rijn als Vleuten-De Meern. Daarnaast hebben we sponsoren gevonden in de Rabobank (Stimuleringsfonds) en het Ondernemersfonds. Het onderhoud wordt verzorgd door de gemeente Utrecht, die uiteindelijk ook opdrachtgever en eigenaar is.”

Er wordt al veel gesport in het Máximapark; er liggen meerdere voetbalverenigingen en een hockeyvereniging in de directe nabijheid en op het Lint – een acht kilometer lange recreatiestrook om het park heen – wordt volop gelopen, gefietst en geskatet. Nu krijgen sportievelingen dus ook nog een eigen plek met toestellen. “We hebben er veel vertrouwen in dat het goed gebruikt gaat worden. Zelfs nu tijdens de aanleg zien we af en toe al mensen die de toestellen uitproberen. Het betreft een sportvoorziening in de openbare ruimte en die is dus te allen tijde vrij toegankelijk voor iedereen. Alleen in de eerste weken na de officiële opening (op 6 mei) verzorgen wij op de zondagochtend en maandagavond trainingen om de bekendheid van het park te promoten.”

Wat vond je van dit artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Wees de eerste om te beoordelen!